Artikel

Minister van de Nieuwe Economie

“Laten we de schouders eronder zetten” Michel Scholte verkozen tot Minister van de nieuwe economie

Geplaatst op 29 januari 2021

De verkiezingen moeten nog komen en toch heeft Nederland al een kersverse minister – de Minister van de nieuwe economie. De Minister is de spreekbuis van een steeds groter wordende groep mensen die iedere dag hard werkt aan het versnellen van de transitie naar een circulaire economie.

MVO Nederland riep de nieuwe functie in het leven om de stem van deze groep te laten horen in de politiek. Samen met meer dan 400 kijkers koos de jury voor sociaal ondernemer Michel Scholte. Michel is een van onze partners en wij geloven dat hij als geen ander de belangen van maatschappij en bedrijfsleven kan vertegenwoordigen met zijn ideeën voor een transparante, eerlijke economie. Wat deze nieuwe Minister precies gaat doen lees je in dit artikel.

Wie is de Minister van de nieuwe economie?

Michel Scholte (34) is directeur van het True Price en Impact Institute. Samen met zijn team heeft hij een concreet plan ontwikkeld om van een financiële economie naar een impact-economie te gaan.

In deze nieuwe economie is financieel resultaat niet de enige graadmeter voor succes maar wordt er ook gekeken naar maatschappelijke kosten en baten. Op deze manier wordt bijvoorbeeld milieuschade meegenomen in de prijs voor producten en zouden echte prijzen kunnen zorgen dat de economie eerlijk is.

Bij Circl werken wij met Michel aan transparantere ketens, organiseren wij workshops over het meten van impact en hoe daarop kunt sturen als bedrijf  en bouwen wij samen aan de eerste True Price menukaart van Nederland in het Circl restaurant.

Wat doet de Minister van de nieuwe economie?

Als Minister van de nieuwe economie zal Michel Scholte de komende tijd aan tafel zitten bij politieke beslissers, zijn ideeën verder toelichten via verschillende mediaplatforms en op deze manier draagvlak creëren voor nieuw beleid. Volgens MVO Nederland is er een groeiende groep burgers, ondernemers en professionals die zicht hebben op de versnelling naar een duurzamere economie. De Minister van de nieuwe economie laat hun stem horen in Den Haag.

Concrete eisen aan de politiek

Hiermee maakte Michel Scholte ook meteen een vliegende start tijdens het verkiezingsdebat met de belangrijkste politieke partijen op de finale avond. Terwijl de lijstrekkers van CDA, D66, 50Plus, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, SGP, SP en VVD hun visie op een duurzame economie deelden, daagde de Minister van de nieuwe economie hun uit met scherpe vragen. Zo vroeg hij naar concrete plannen om multinationals bewegen lokaal waarde toe te voegen en eiste hij meer transparantie op nationaal en EU niveau om verduurzaming te kunnen monitoren.

In zijn rol als Minister van de nieuwe economie zal hij onderwerpen als aanpassingen van het belastingstelsel (bijv. grondstoffen in plaats van arbeid), transparante samenwerkingen in de transitie, een breder welvaartsbegrip (dan BNP) en criteria voor maatschappelijke kosten en baten op de politieke agenda zetten.

“Ik ben blij dat alle politieke partijen een hoog ambitie niveau tonen op het gebied van het herinrichten van de economie. Iedereen is voor meer transparantie en dat is veelbelovend. Nu nog even in de partijprogramma’s duiken om te kijken hoe we dit voor elkaar krijgen.”

Tijd voor de reset van de economie

Het werk van de Nieuwe Minister draagt bij aan het herinrichten van de economie en samenleving. Initiatiefnemer MVO Nederland is met de wens naar een reset niet alleen. Ook het World Economic Forum staat in 2021 in het teken van een grote reset en wereldleiders werken op de door Nederland georganiseerde internationale klimaattop samen aan concrete maatregelen om klimaatadaptatie de komende tien jaar versnellen, juist nu in de pandemie.

De verkiezing

Het versnellen van de transitie naar een duurzame, circulaire, inclusieve, transparante en klimaatneutrale economie was ook het doel van de meer dan 200 kandidaten verkiezingscampagne van MVO Nederland. De jury, bestaande uit onder andere Jan Terlouw, Jeroen Smit en Talitha Muusse, beoordeelde de drie finalisten op hun ideeën voor een versnelling naar een nieuwe, toekomstbestendige economie.

Michel Scholte overtuigde door zijn visie op een transparante, eerlijke economie en zijn ondernemerschap. De overgebleven finalisten Celina Kroon (Alliander) en Girma Segaar (NS) beloofden de nieuwe Minister in zijn missie te steunen als informele staatssecretarissen.

Om het met de woorden van de Minister van de nieuwe economie te zeggen:

Laten we de schouders eronder zetten!

 

N.ieuw E.conomisch O.ntwerp

Een platform voor frisse denkers over een nieuwe economie.


Lees meer over het inrichten van een nieuw tijdperk op ‘De Grote Reset’, een platform voor frisse denkers over een nieuwe economie. Met webinars, podcasts en artikelen zoomen we in op de vijf onderwerpen die nodig zijn voor een reset van onze samenleving.

Lees meer
N.ieuw E.conomisch O.ntwerp
Een platform voor frisse denkers over een nieuwe economie.
Naar reeks