Artikel

Circl Update – De programmamakers van de Week van de Circulaire Economie

Yvonne, Roos en Egidio vertellen over de programma's die ze maken voor de Week van de Circulaire Economie.

Geplaatst op 6 maart 2024

Yvonne-Lang-fitting

Yvonne Lang

Programmamaker Circl Movement

Roos van Wijhe

Roos van Wijhe

Student MSc Global Business & Sustainability | Team member of Circl Movement

DSC_6191a (2)

Egidio A.T.L. Bundel

Programmamaker CIRCL

Volgende week, 11 t/m 16 maart, is het De Week van de Circulaire Economie. Onze programmamakers zijn druk bezig met het opzetten van programma’s in verschillende regio’s in het land. We vroegen Yvonne Lang, Roos van Wijhe en Egidio Bundel om te vertellen over de programma’s die ze organiseren.

Yvonne over het programma in Amsterdam
(maandag 11 maart)

De Week staat dit jaar in het teken van de doeners. We willen iedereen die werkt aan de transitie naar een circulaire economie in het zonnetje zetten. Daar is deze officiële opening voor bedoeld. Ik vind het leuk om te zien dat de eindresultaten van veel verschillende projecten hier samenkomen.

In plaats van het organiseren van bijvoorbeeld een congres, hebben we het deze keer over een andere boeg gegooid: een Meaningful Movie.

Bij het meewerken aan de transitie kunnen er veel emoties loskomen. Die kunnen aanzetten tot actie, maar kunnen ook zorgen voor verlamming. Bij zo’n verandering moet je altijd blijven rennen en krijg je te maken met veel weerstand. Een film kan een krachtig middel zijn om je opnieuw te voeden met inspiratie en het vertrouwen te geven dat het wel gaat lukken.

We willen iedereen met een goed gevoel op pad sturen. Want weet; je doet je best en meer kan je niet doen. Én, we doen het in ieder geval samen.

Bekijk het programma van maandag 11 maart en meld je aan!

Roos over het programma in Rotterdam
(donderdag 14 maart)

Samen met Servaz van Berkum werken we aan een mooi programma in BlueCity, een nieuwe partner van Circl Movement. Van een tropisch zwemparadijs dat galmde van de giechelende kinderen en zorgeloze waterpret, is BlueCity nu hét broeinest voor circulaire innovatie geworden in de regio Rotterdam.

Het programma op deze donderdag staat in het teken van ondernemerschap, en terecht, want ondernemers maken het verschil in de transitie. Dit zijn de pioniers die anders durven te denken en niet aarzelen om nieuwe wegen in te slaan. Of het nu gaat om het beginnen van een circulaire startup of het integreren van circulariteit in bestaande bedrijfsvoering; ondernemerschap is de motor achter de circulaire economie.

Tijdens dit event brengen we circulaire ondernemers samen met financiers die hun duurzame visie delen. Maar dit is meer dan alleen een netwerkbijeenkomst. Het is een kans om te leren van de pioniers die hun circulaire plannen al tot een succes hebben weten te maken. Rotterdamse ondernemers delen hun verhaal en gaan in gesprek met twee experts en een nieuwsgierig publiek. Ze vertellen hoe ze obstakels hebben overwonnen en succes hebben geboekt.

De Rotterdammers bij BlueCity zijn de belichaming van het alom bekende Rotterdamse spreekwoord ‘niet lullen, maar poetsen’. Dus laten we de handen uit de mouwen steken en samen werken aan een circulaire toekomst!

Bekijk het programma van donderdag 14 maart en meld je aan!

Egidio over het programma in Zwolle
(vrijdag 15 maart)

De reis naar circulair ondernemerschap is inspirerend, maar kent zijn uitdagingen, met name op het gebied van financiering. Het recente Rode Draden Rapport 2024 van het Versnellingshuis onthult dat hoge opstartkosten, onzekerheid en financieringsproblemen prominente obstakels blijven.

Vanuit dat perspectief heb ik een programma voor Zwolle ontwikkeld dat een brug slaat tussen circulaire ondernemers en financiering. Dit programma biedt de kans aan circulaire ondernemers om hun onderneming en financieringsbehoeften kort te pitchen voor een panel van experts. Dit panel zal constructieve feedback geven en de deelnemers voorzien van essentiële inzichten om deze barrières te overwinnen. Het is niet alleen een kans om te leren, maar ook om te netwerken en ervaringen uit te wisselen met gelijkgestemden.

Ik ben verheugd dat dit programma ook in Rotterdam plaatsvindt, wat onze ambitie benadrukt om onze programma’s naar verschillende regio’s uit te breiden.

Als kers op de taart heb ik de eer om dit jaar jurylid te zijn voor de Circular Awards in de categorie ‘Circular Hero’, die op 14 maart wordt uitgereikt tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie. Binnenkort deel ik hier meer over, maar tot die tijd, zet ‘Circulaire Ondernemer Zoekt Duurzaam Geld’ in Zwolle alvast in je agenda. Mis deze boeiende week van Circl-programmering tijdens de Week van de Circulaire Economie niet!

Bekijk het programma van vrijdag 15 maart en meld je aan!

*Roos kon er niet bij zijn voor het maken van de groepsfoto, we hebben haar daarom er maar in gephotoshopt! – red.

Week van de Circulaire Economie
De landelijke campagneweek in het teken van circulariteit.
Naar reeks