Video

Het besturingssysteem van alles is samenwerking

ON PURPOSE #5: Kees Klomp interviewt Alan McSmith over wat economie en ecologie verbindt

In deze speciale aflevering van On Purpose gaat Kees samen met de Zuid-Afrikaanse ecoloog Alan McSmith in gesprek over hoe de natuur in elkaar zit en wat we daarvan kunnen leren voor het anders inrichten van de economie. En waar kun je nou beter van een ecoloog leren dan midden in de natuur? Kijk hier het volledige interview:

Tussen de duinen van Zandvoort legt Alan uit dat in functionerende ecosystemen iedere soort een andere soort dient, waardoor het hele systeem met elkaar verbonden is en zich ook steeds weer kan herstellen. Als mensen zijn wij een dominante soort. Wij dienen eigenlijk geen andere soort, maar hebben ons wel tot werkende natuurlijke systemen te verhouden willen wij als mensheid kunnen voortbestaan.

Volgens Alan leidt een lineaire economie dan ook tot uitputting, omdat we grondstoffen uit het natuurlijke systeem halen maar niet meer terug laten vloeien. Een circulaire economie, waarin we kringlopen sluiten en principes toepassen die volstrekt normaal zijn in de natuur zoals samenwerking, delen en diversiteit zijn volgens Alan de oplossing voor een productieve en veerkrachtige economie.

Over Alan

Met meer dan 30 jaar ervaring als gids door de Zuid-Afrikaanse Wildernis weet Alan als geen ander wat een diepe verbinding met de natuur betekent. Omdat hij daar iedere dag ziet dat een paradigmaverschuiving in de manier van denken van “ik” naar “wij” uiteindelijk beter is voor iedereen geeft hij leiderschapstrainingen en is een herkent TEDx spreker.

 

On Purpose

On Purpose is een serie van interview-portretten van vooraanstaande duurzame denkers…


On Purpose is een serie van interview-portretten van vooraanstaande duurzame denkers die niet alleen weten wat er mis is met huidige economische systeem, maar ook oplossingen kunnen aandragen voor een nieuwe duurzame economie en zich daar persoonlijk voor inzetten. Laat je inspireren.

Lees meer
N.ieuw E.conomisch O.ntwerp
Een platform voor frisse denkers over een nieuwe economie.
Naar reeks