Video

DE BOUW BREEKT DOOR #3 – Duurzaam innoveren als norm

Leontien de Waal, Sector Banker Bouw, gaat langs bij Anne Koudstaal.

Geplaatst op 8 augustus 2023

leontien

Leontien de Waal

Banking for better for generations to come | finance, support & enhance the AEC Industry and entrepreneurship | strong, safe & innovative AEC industry | sustainable, inclusive & healthy built environment

In deze aflevering van ‘DE BOUW BREEKT DOOR’: Anne Koudstaal, Innovatiemanager bij Dura Vermeer NEXT en bedenker van de circulaire PlasticRoad en deelplatform Emission-0 neemt je mee naar Watthub, het eerste snellaadplein ter wereld voor vrachtwagens.

Duurzaam by default

Anne hoef je niet wakker te maken voor projecten of uitdagingen waar voorbij wordt gegaan aan duurzaamheid. Je moet het standaard inbrengen in projecten, zo wordt het de norm, volgens hem. Bij Dura Vermeer doen ze dat al en Anne ziet dat steeds meer opdrachtgevers en aannemers zo werken.

Verwondering is er bij Anne rondom de aanpak van de vele uitdagingen in de sector, stikstof, PFAS, verontreinigd oppervlaktewater en afname van de biodiversiteit. We weten het al jaren, maar doen veel te weinig om deze uitdagingen echt aan te pakken. De urgentie voor verbetering is hoog, de techniek is er en hij ziet allerlei businesscases voor zich. Gewoon mee aan de slag gaan dus.

Zoek je medestanders eerst buiten

Als je focust op de mensen die willen, dan kan je een stuk sneller duurzaam innoveren. Zoek jouw medestanders vooral ook eerst buiten je eigen organisatie is de tip van Anne. Enthousiasmeer je opdrachtgever op het onderwerp duurzaamheid. Dan heb je de haakjes om intern mensen erbij te betrekken. Als het lastig wordt, kijk dan ook weer naar buiten. Is er misschien wetgeving veranderd die net even dat zetje kan geven om duurzaamheid als prioriteit op de interne agenda te houden?

Duurzaamheid & innovatie onderwerpen zijn altijd nieuw en je weet dat je belemmeringen tegenkomt. Focus daarom op kleine stapjes om tot succes te komen. Als collega’s zien dat iets werkt, dan staan ze er voor open om bij te dragen aan de volgende stap. Zo heeft het ook gewerkt voor de PlasticRoad. Innoveren moet je vooral aanvliegen als ‘pilot’. Dan zit het niet het reguliere proces in projecten in de weg en zijn er vaak ook subsidies en financiële regelingen beschikbaar.

Ga voor impact

Als je aan het begin staat van duurzaam innoveren binnen jouw bedrijf, dan heeft Anne nog wel wat tips. Je kunt niet alles tegelijk vastpakken. Kijk daarom naar belangrijke thema’s in de sector, denk bijvoorbeeld aan het stikstofprobleem. Neem ook als vertrekpunt de SDG’s. Als je door de lens kijkt van de Sustainable Development Goals, waarover verwonder je je dan in je eigen bedrijf? Pak een proces vast wat je kunt veranderen en waarmee je een significante bijdrage kunt leveren aan een van de SDG’s.

Om van tekentafel naar uitvoering te komen is het wel belangrijk je ideeën vroegtijdig met de werkvloer te delen. Zo komen er vanuit projectleiders en uitvoerders vaak hele goede ideeën die ervoor zorgen dat zaken ook praktisch haalbaar worden. De mensen die een project op locatie uitvoeren noemt Anne met trots ‘de mensen die echt iets kunnen’. Zij zijn vaak degenen die als linking pin ervoor zorgen dat alle benodigde kennis wordt ontsloten.

Over Anne

Anne Koudstaal ontwikkelde zich van civiel techneut tot vaandeldrager van duurzame innovatie in de grond-, weg-en waterbouw. Aan het begin van zijn loopbaan werd hij gegrepen door de kansen voor verduurzaming en klimaatadaptatie. Hij is de grondlegger van de circulaire PlasticRoad en recent werkte hij als een van de kartrekkers aan het Watthub project: het eerste duurzame snellaadplein ter wereld voor zwaar materieel en een aansluiting van vijf megawatt. De energie hiervoor wordt door nabijgelegen windmolens opgewekt.

Recent eindigde stichting Emission-0, waarvan Anne een van de oprichters is, als winnaar van het beste idee van Gideon-building transition tribes. Stichting Emission-0 richt zich op het delen van elektrisch materieel en het tegengaan van stilstand.

De Bouw Breekt Door
Leontien de Waal, Sector Banker Bouw bij ABN AMRO, gaat met haar camera op bezoek bij duurzame impact makers in de bouw-, installatie- en infrasector. Zij staan met de voeten in de klei en werken aan duurzame innovaties die de status quo binnen de bouwsector doorbreken. Met hun inzet en enthousiasme inspireren ze anderen om te versnellen en (meer) duurzame stappen te maken. De duurzame impact makers duiden niet alleen wat hun duurzame uitdagingen zijn, maar ook hoe ze die uitdagingen aanpakken. Laat je inspireren.
Naar reeks