Video

Een nieuw economisch verhaal ligt klaar, alleen ontbreekt het aan een megafoon

PURPOSE MINDS: Interview met Rutger Hoekstra over het vervangen van BNP

Geplaatst op 8 mei 2021

Rutger Hoekstra besteedde een groot deel van zijn loopbaan aan het zoeken naar betere indicatoren voor welzijn dan het BNP. In deze zoektocht kwam Rutger erachter dat hij helemaal niet naar een cijfer zocht wat BNP zou vervangen. Waar hij eigenlijk naar zocht was een verandering voor het onderliggende economische systeem en hoe over dit systeem verteld wordt.

Met het ontstaan van de huidige economie ontstond ook een eigen economische taal die wereldwijd gevestigd is. Economische begrippen als ‘groei’, ‘consument’ en ‘arbeider’ behoeven geen uitleg. Ze worden door mensen gebruikt in het dagelijks leven. Ook het BNP maakt onderdeel uit van deze taal en daarmee ook van het economische verhaal dat ieder dag opnieuw verteld wordt.

Maar hoe verander je zo een verhaal? En zijn er alternatieven?

Nieuw economisch verhaal

Nieuwe verhalen blijken zich doorlopend aan te bieden, met als kern: Er is meer in het leven dan geld; we hebben te leven binnen de grenzen van onze planeet, en; we moeten toeleven naar een eerlijke samenleving. En terwijl de globale maatschappij snakt naar een nieuw economisch verhaal dat rekening houdt met mens en planeet, laat het oude economische verhaal zich nauwelijks vervangen. Wat er volgens Rutger nodig is, is een megafoon die het nieuwe economische verhaal tot realiteit maakt.

Rutger ziet een effectieve strategie met in de voetsporen treden van ‘de economen’ die zeer succesvol zijn geweest in de harmonisatie van de economische taal, het creëren van een overvloed aan economische statistieken, de organisatie van economie rond modellen voor de toekomst, en tenslotte, de institutionalisering van economisch denken in onderwijs en media.

Een ander doel

Om deze strategie toe te passen in dienst van een nieuw verhaal voor de economie, pleit Rutger voor heroverweging van de doelen van de samenleving. ‘We moeten af van economische groei als het doel van een samenleving, naar welzijn, duurzaamheid en rechtvaardigheid als onze nieuwe doelen. Daarom hebben we de term WiSE bedacht ”. Door zijn werk bij de United Nations University probeert Rutger de megafoon te creëren.

Rutger Hoekstra is auteur van het boek “Replacing GDP by 2030” en “Coördinator WiSE Transformation Initiative” van de United Nations University.

Purpose Minds
Duurzaamheidsdenkers aan het woord over de betekeniseconomie.
Naar reeks