Week van de Circulaire Economie 2025
Realisten gaan voor circulariteit
De circulaire economie is niet langer een visioen voor de toekomst, maar een realistische noodzaak voor ondernemend Nederland. De grondstoffenvoorraad is eindig, niet-transparante lange ketens vormen een steeds groter risico en de deadline voor onze nationale doelstellingen komt steeds dichterbij. Maar de circulaire groei blijft achter.
Daarom is het belangrijker dan ooit dat bedrijven een circulaire upgrade omarmen, of dat nu een start maken is, of een volgende stap zetten. De feiten spreken voor zich: korte ketens, het upcyclen van grondstoffen en het minimaliseren van het gebruik van “virgin” materialen zijn niet alleen logisch, maar cruciaal.
De oplossing is samenwerken
De huidige trends laten duidelijk zien dat we sneller in actie moeten komen, niet alleen om de doelstellingen van 2030 te halen, maar belangrijker, als we onze planeet leefbaar willen houden. Hoe kunnen we toch dat belangrijke kantelpunt bereiken?
De oplossing ligt in samenwerking en in het opschalen van goede voorbeelden en praktijken. Daar hebben we iedereen bij nodig, van de beleidsmaker tot de docent en van de zelfstandige ondernemer tot de CFO van een multinational. Alleen door te doen en ieder jaar een extra stap te zetten, kunnen we de noodzakelijke transformatie realiseren.
Ontdek de mogelijkheden
Tijdens de Week van de Circulaire Economie 2025 nodigen we je uit om de mogelijkheden van circulariteit voor jouw bedrijf te ontdekken. We organiseren deze week programma’s in Zwolle, Rotterdam en Amsterdam. We openen de week met een inspirerende film en sprekers.
We hebben programma’s waar je kunt leren hoe je jouw organisatie (meer) circulair kunt maken, waarbij we veelvoorkomende belemmeringen uit de praktijk bespreken en ontkrachten. Daarnaast bieden we inzicht in de nieuwe rapportagerichtlijn CSRD, zodat je goed voorbereid bent op de toekomst en kijken we naar de rol van AI.
Verder hebben we interessante rapporten, programma’s, video’s, podcasts en artikelen voor je verzameld op deze pagina, om je verder te verdiepen in de onderwerpen van de Circulaire Economie.
Doe mee en ontdek hoe realistische stappen kunnen leiden tot een circulaire toekomst. Samen maken we het verschil! Bekijk ons programma en meld je aan.
Klik hieronder op één van de dagen om naar het programma van die dag te gaan, of gebruik de navigatie bovenin de site om een dag te selecteren.
Wil je je voor meerdere programma’s tegelijk aanmelden? Klik dan op de knop “Aanmelden” rechts bovenin de site (op desktop, of onderin rechts op mobiel).
Neem op de dagpagina’s ook eens een kijkje bij Verdieping, Terugkijken en Ontdek meer voor extra informatie.
Programma
De feestelijke opening van de week met een keynote van Steven van Eijck en de Meaningful Movie The Peanut Butter Falcon.
In Zwolle helpen we circulaire ondernemers met financiering en in Amsterdam kijken we naar de rol van AI in de circulaire economie.
In dit programma krijg je succesverhalen van ondernemers te horen, doe je mee aan een workshop over circulariteit en kijken we naar kostenbesparing.
In this program we will focus on integrating natural values into corporate reports. This program will be in English.
Op 20 maart 2025 vindt de jaarlijkse Nationale Conferentie Circulaire Economie plaats in Leeuwarden.
Het doel voor 2050 is helder: Nederland wil volledig circulair zijn. Zo’n transitie is alleen mogelijk als circulair de norm is bij alles wat we doen, en als iedereen meedoet: overheid, bedrijfsleven én inwoners. Hoewel Nederland goed op weg is, zijn versnelling en opschaling essentieel, en dat vergt gezamenlijke inspanningen.
Een van de uitdagingen ligt bij de toegang tot financiering, maar ook andere kansen en uitdagingen komen aan bod tijdens het plenair programma. Het belooft een inspirerende dag te worden, vol actie en kennisuitwisseling, met boeiende sprekers en interactieve sessies.
De Week van de Circulaire Economie is een initiatief van Het Versnellingshuis, een landelijk programma dat het Nederlandse bedrijfsleven helpt circulair te ondernemen.
Dit jaar vieren we het 10-jarig jubileum van deze nationale themaweek.
Het is een samenwerkingsverband van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, MVO Nederland, Het Groene Brein, VNO-NCW en MKB-Nederland.
Net als voorgaande jaren is Circl, op de locatie hoofdkantoor ABN AMRO, wederom het hoofdkwartier voor de Week van de Circulaire Economie.
Ook dit jaar vindt de Nationale Conferentie weer plaats, waarin het gesprek zal gaan over de toegang tot financiering om systeemverandering teweeg te brengen.
Verdieping
Op zoek naar verdieping?
Hieronder vind je een selectie van onze video’s, podcasts, artikelen en interviews die betrekking hebben op de thema’s van de Week van de Circulaire Economie. Veel lees, luister en kijkplezier.
Redefine the Bottom-line: From Profit to Impact – Crafting Impact-driven Strategies with Willem Schramade
In this episode of the podcast Redefine the Bottom-line: From Profit to Impact, we dive deep into the art of crafting an impact strategy with Willem Schramade, Professor of Finance at Nyenrode Business University. Listen to the podcast.
“De financiële sector kan een cruciale rol spelen in het herstellen van biodiversiteit”
Anita de Horde, Co-Founding Executive Director van de Finance for Biodiversity Foundation, over de belangrijke rol van financiële instellingen bij biodiversiteitsherstel. Lees het interview.
On Purpose III #7 – Brede Welvaart
De stand van welvaart in een samenleving in kaart brengen gaat verder dan alleen het bruto binnenlands product, weet Joks Janssen, professor aan de Universiteit Tilburg. Kees gaat met hem in gesprek over een andere, bredere blik op waarde in de financiële wereld, de economie en de maatschappij. Kijk het interview.
Natuurherstel als breekijzer voor de economie
Herstel van de natuur is op termijn goed voor de gezondheid, de voedselzekerheid en creëert extra ruimte voor ondernemerschap. De controverse rondom de uiteindelijk toch aangenomen Europese natuurherstelwet toont aan dat het sturen op welzijn voor de lange termijn vooralsnog hindernissen kent. We spraken Sonny Duijn, Biodiversity Advisor bij ABN AMRO, over hoe de natuurherstelwet óók goed kan zijn voor de economie. Lees het interview.
Springtij 2024 – Impact Podcast #3: Juridificering van Duurzaamheid
In deze podcast duiken we diep in het fenomeen 'juridificering', een recente trend waarbij bedrijven en overheden steeds vaker via rechtszaken worden gedwongen om duurzaamheidsbeleid en niet-bindende duurzaamheidsverplichtingen na te leven. Presentatoren Glenn van der Burg en Yvonne Lang gaan in gesprek met: Victor Vandersmissen, advocaat bij Pontus Advocaten, Annie van de Pas, directeur-bestuurder bij De Natuur en Milieufederaties en Ellen Verkooijen, juridisch beleidsmedewerker circulaire economie bij de Gemeente Amsterdam. Luister de podcast.
Ruben Koekoek over de toekomst van Resultaatfinanciering
Social Finance NL, onze partner met wie we de podcast Money Matters maken, heeft in aanloop naar Prinsjesdag een nieuw rapport over Resultaatfinanciering gepresenteerd. We spreken Ruben Koekoek, host van Money Matters en managing director van Social Finance NL over wat resultaatfinanciering inhoudt en wat het instrument kan betekenen voor overheden. Lees het interview.
Programma's terugkijken
Kijk eerdere programma’s terug.
Hieronder vind je een selectie van onze programma’s van het afgelopen jaar die betrekking hebben op de thema’s van de Week van de Circulaire Economie. Veel kijkplezier.
ma 18 nov 2024 CET
Alles Om Ons Heen – Slimme SlopersDe bouw is grootvervuiler. Dat kan anders. Miljoenen tonnen aan materialen kunnen worden hergebruikt. En met slimme innovaties nog meer. Leer alles over hoe we dat gaan doen.Pakhuis de Zwijger In samenwerking met Pakhuis de Zwijger
di 11 jun 2024 CET
Biodiversity X Finance – Europese natuur op een keerpuntIn deze aflevering van Biodiversity X Finance gaan we in gesprek over de impact van de Europese verkiezingsuitslagen op biodiversiteit. We onderzoeken wat dit zal betekenen voor Nederland.Pakhuis de Zwijger In samenwerking met Pakhuis de Zwijger
wo 7 feb 2024 CET
CIRCL College Tour #39: Tim van Hattum over groene klimaatoplossingenVanuit het Sustainalab in Amsterdam, gaat Henk Hofstede in dit college in gesprek met Tim van Hattum over de uitdagingen van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. Vanuit zijn expertise belicht hij hoe we door samenwerking met de natuur en gebruik maken van technologie een groene toekomst kunnen realiseren. Hij deelt praktische inzichten en inspireert tot actie voor een duurzame wereld.Livestream In samenwerking met ABN AMRO, Wageningen University & Research en het Sustainalab
do 12 sep 2024 CET
Pioneering Impact: The Future of Business with Impact-Weighted AccountsWith reporting standards that are increasingly asking for more transparency on sustainability and social responsibility, it is becoming important for businesses to understand their impact on stakeholders and society. Companies need to learn how to measure and use impact in their decisions, from strategy to investments. EnglishLivestream Aangeboden door Impact Economy Foundation
wo 10 jul 2024 CET
CIRCL College Tour #40: Werner Schouten over ondernemen in de Impact EconomieVanuit het Sustainalab in Amsterdam, gaat Henk Hofstede in dit college in gesprek met Werner Schouten over de principes en uitdagingen van het ondernemen binnen de Impact Economie. Werner deelt inzichten over hoe bedrijven kunnen transformeren naar organisaties die maatschappelijke waarde vooropstellen, ondersteund door innovatieve voorbeelden en succesverhalen.Livestream In samenwerking met ABN AMRO, Impact Economy Foundation en het Sustainalab
ma 23 sep 2024 CET
Biodiversity X Finance – Biodiversity CreditsIn deze aflevering van Biodiversity X Finance stellen we de vraag of Biodiversity Credits de natuur werkelijk kunnen redden en wat hun potentieel is om de natuur te beschermen en te herstellen.Pakhuis de Zwijger In samenwerking met Pakhuis de Zwijger
Ontdek meer
ABN AMRO - Circulaire producten populairder, maar prijs blijft belangrijk
Het animo voor circulaire producten is in zes jaar sterk gegroeid. De Nederlandse consument rekent dan wel op een prijsvoordeel. Dit blijkt uit onderzoek dat Q&A Insights & Consultancy in opdracht van ABN AMRO onder bijna 1.650 Nederlanders heeft verricht. De resultaten van dit onderzoek zijn afgezet tegen de uitkomsten van een vergelijkbaar onderzoek uit 2017. Lees het rapport.
ABN AMRO - Circulair ondernemen ondersteunt de biodiversiteit
Biodiversiteit staat onder zware druk. Door het een prominente plek in de bedrijfsstrategie te geven en leveranciers hierop te selecteren, draagt een ondernemer hier positief aan bij. Vooral door circulair te ondernemen kunnen retailers helpen bij het noodzakelijk beschermen en herstellen van de natuur. Lees het artikel.
Copper8 - Geld genoeg – maar niet voor circulaire bedrijven
Systemisch perspectief op barrières en oplossingen voor financiering van circulaire bedrijven in Nederland. Lees het rapport.
ABN AMRO - Sneakers, bankstellen en mobieltjes schaden biodiversiteit
De impact op de biodiversiteit van de wereldwijde verkoop aan sneakers, bankstellen en smartphones is enorm; jaarlijks gaat hierdoor een gebied van 28 maal de Veluwe verloren. In deze publicatie werken we uit hoe dit in zijn werk gaat en wat de kosten in euro’s zijn. Lees het rapport.
Versnellingshuis Nederland Circulair - Rode Draden 2024: De pilotfase voorbij
Welke belemmeringen ervaren bedrijven die circulair ondernemen op dit moment bij het opschalen? En welke succesvolle oplossingen zien we hier al voor? Deze twee vragen staan centraal in de notitie Rode Draden 2024.
Voor ondernemers die circulair ondernemen en willen opschalen. Lees het rapport.
Op zoek naar nog meer inspiratie? Bekijk ook de programma’s van eerdere edities van de Week van de Circulaire Economie.
Klik op de button en kies je editie.